Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vízi teknősök az udvarban


tómeder

Ne legyen túl kicsi, és ne hagyjuk hogy a vize tönkre menjen, bebüdösödjön.

Áshatunk és foliázhatunk is ki magunk kis tavat, de vásárolni is tudunk előre megépített, műanyag, több mélységi fokozatú tómedret is ami nagyon praktikus.

 

Ezt egyszerűen le kell ásni, jól mellédöngölni a földet, és már jöhet is a parkosítás, bekerítés.

 

 

Pár dologra oda kell figyelnni. A növényezéssel kezdeném.

Néhány teknős nem igazán kedveli ha vízben sok a növény, vagy némelyik megeszi azokat. Ezért tanácsosabb inkább a tó köré ültetni, mint inkább bele. Használhatunk tópartra pl. nádat köré ültethetünk törpetuját -ezek nagyon mutatósak lehetnek. Mindig járjunk utánna, hogy a természetben milyen területen élnek teknőseink így ott milyen növénnyel találkozhatnak, és annak megfelelően próbáljuk kialakítani a környezetet.

Egyes fajok szeretik ha reggeltől estig süti a helyüket a nap, míg mások azt kedvelik ha a nap nagy részében árnyék takarja azt.

 

kifutóA teknősöknek kényelmes, kimászási lehetőséget kell biztosítani a tóból a szárazra.

Más-más fajok

vízmélység-igénye különböző lehet, ha esetleg több fajt tartunk erre is figyelnünk kell. Ezért célszerű a lépcsőzetes kialakítású tómeder. Fontos azért a megfelelő mélység is hiszen nyáron kánikulába a sekély víz túlmelegedhet -ami nem jó, teknőseink nem tudják hűteni magukat! A tó egyes részeit árnyékolhatjuk is akár valami nagyobb növényzettel -használhatunk különböző sásakat, és a már említett nádat.

 

A vízbe tehetünk például tuskókat sziklákat -amik között bújkálhatnak. Ezenkívül rakhatunk úszó farönköt is, hiszen ezeken szívesen napoznak a teknősök.

Búvóhelyeket is alakíthatunk ki teketnőseinknek.

 

 

teknőstóA vízi és szárazföldi teknősöket ne tartsuk együtt semmi esetben sem. A szárazföldi teknősre egészségügyi veszélyt jent a vízek jelenléte, valamint a szárazföldi könnyen vízbe is fulladhat.

Itt is nagyon fontos, hogy kutyától, macskától, madártól védett legyen a "kifutó" területe. Szintén törekednünk kell a szökésbiztos megoldásra.

Alkalmazhatjuk itt is a levert facölöpöd megoldást, szép megoldás lehet a homokkőből, egyéb kövekből emelt fal is, melynek ebben az esetben is szűlség van kb 20 cm-es alapra. magasságai itt is 30-50 cm körüli legyen. A tó vizét főleg kánikulában gyakran kell cserélni, emellett folyamatos szűrésra, vízforgatásra is szűkség van. Vízcserekor figyeljünk hogy nagyjábol azonos hőfokű vízbe kerüljenek vissza állataink.

 

tó

Különböző teknősfajok hőigénye nagyon eltérő, ezért nem mindegy hogy mikor kerülnek ki a tóba. A vörösfülű ékszerteknős, kínai háromélű teknős áprilistól-októberig bátran kinnt tartható ellenben egyes trópusi fajjal mint például a szelenceteknősök májustó-szeptemberig tarthatók az ég alatt.

Ha nyáron néha lehül a levegő éjszaka, vagy napközben akkor sem kell pánikba esni még a trópusi fajok is elviselik azt.

 

 

Végezetül pedig fontos, hogy csak annyi teknőst vásároljunk kerti tavunkba, amennyit majd aztán a rossz idő beköszöntével bennt a lakésban is tudunk gondozni fűtött, megfelelő környezetben.