Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Vörösfülű ékszerteknős:

 

Kép

A terráriumban tartott teknősfajok közül a vörösfülű ékszerteknős a leginkább elterjedt.

Élettani sajátosságok:

Közismert, hogy egyes teknősfajok akár 100-150 évig is élnek. A vörösfülű ékszerteknős 15-20 (25) évig él, és ekkorra akár 40-45 cm hosszúságúra is megnő. 

 

A hüllők poikilotherm állatok, ami azt jelenti, hogy életfunkcióikat messzemenően befolyásolja a környezet hőmérséklete. Testhőmérsékletük 0,1-0,2 °C–kal alacsonyabb a környezet hőmérsékleténél. Az életfunkciók (pl. emésztés) alacsony hőmérsékleten lelassulnak, magasabb hőmérsékleten látványosan felélénkülnek.
A teknősökre leginkább a páncéljuk jellemző. A páncél egy belső csontos vázból, egy vékony hámrétegből és ezt borító elszarusodott lemezekből
áll. A páncél háti és hasi részre különül el.
A teknősök tüdeje feltűnően nagy, a testtérfogat 14 %-át teszi ki. Egyes teknősök egy levegővétellel akár 2 órát is el tudnak tölteni a víz alatt.
A vízi teknősök ragadozók. Nincsenek fogaik, viszont nagyon erős és éles szarukáva található a szájukban.
Fiatal, néhány cm-es állatoknál az ivar meghatározása még gyakorlatilag lehetetlen. 8-10 cm-es kortól a hím ékszerteknőst
elsősorban a mellső végtagok hosszú karmairól és vaskos farokrépájukról lehet felismerni. Figyelmes szemlélő ezenkívül még észreveszi, hogy a fej kicsit hosszúkásabb, kevésbé pisze, mint nőstényeknél, a hasi páncél egy kicsit homorú és a kloákanyílás a páncél végződése mögött van.

 

2. Sárgafülű ékszerteknős:

Kép

A Sárgafülű ékszerteknős  az Egyesült Államok Virginia államában fordul elő. Ez a teknős abban különbözik a Vörösfülű ékszerteknőstől, hogy a szeme mögött a halántéka nem vörös, hanem sárga. A sárga folt nem hosszúkás, hanem szinte a szájáig húzódó furcsa ellipszis.

Tartása és táplálása teljesen megegyezik a Vörösfülűével, esetleg annyiban tér el, hogy egy picit melegigényesebb. Gyakori a Sárgafülű és a Vörösfülű alfajok keveréke. Fiatalkorban sok fehérjét igényelnek. Táplálékúl rovarok, puhatestűek, halak, férgek, kisegerek szolgálnak.Idősebb korukra egyre több növényi eredetű táplálékot igényelnek.  A fiatal egyedek páncélja zöldes árnyalatú, a kifejletteké feketésszürke. Nem nőnek akkorára mint a Vörösfülű ékszerteknős, de így is 20-25 cm-esek. Ez a faj is nagyon szeret napozni, tehát nagyon jó, ha van egy kimászójuk.